På besök bland Skillebyholms grönskande, prunkande, biodynamiska odlingar

Mellan några Södermanländska åkrar breder de biodynamiska odlingarna ut sig. Det är Skillebyholm. Biodynamiska kossor och biodynamisk persilja. Här ryms allt ett jordbruk ska ha. I alla fall ett biodynamiskt sådant. Sallader, ärtor och en mängd andra grönsaksodlingar brer ut sig på slätten ner mot havet. Östersjön som sakta dör ut bit för bit mycket tack vare de gifter som det konventionella jordbruket släpper ut.

På Skillebyholm är det biodynamiskt som gäller. Och en biodynamisk trädgårdsskola har de haft sedan 1974. För att människor skulle kunna hjälpa till att starta Skillebyholm anordnade man en höstfest.
– Alla tog med sig olika saker, berättar Marine Durand en av trädgårdsmästarna för mig entusiastiskt. Någon kom med en liten traktor. Den döptes till Viktor och puttrar fortfarande omkring på området.
Sedan dess har höstfesten bara vuxit och vuxit och idag är den närmast legendarisk med sina fräscha grönsaker, gedigna prylar och kvalitativa produkter. Skillebyholms Höstmarknad lockar idag 4000 besökare från hela Sverige. Och i år (2007) väntar man sig 90 utställare som alla ska sälja sina produkter i var sitt stånd.

Vad är egentligen skillnaden mellan biodynamisk och ekologisk odling?
När biodynamisk odling grundades på 1920-talet av Rudolf Steiner fanns varken ekologisk odling eller Krav-märkta produkter.
– Man kan säga att konventionell odling förbrukar resurser, ekologisk odling bevarar jorden och biodynamisk odling är som ekologisk odling plus att man tar med ett större perspektiv och aktiverar resurser. Man tar hela kosmos i anspråk och ser inte bara till det jordiska.
Och så har man speciella preparat som man förbereder på olika sätt. Ett preparat tillverkar man genom att stoppa kogödsel i kohorn för att sedan gräva ner i jorden. När man sedan gräver upp det flera månader senare har kogödseln blivit humus som man rör ut i vatten och sprutar på åkrarna. De olika preparaten är tänkta att skapa mångfald i jorden. Preparaten framställs av sex olika läkeväxter.
– Biodynamisk odling gör så att jorden är och förblir bördig samt att människan får fullvärdig näring när hon äter maten.
Biodynamisk odling är ett odlingssätt för framtiden. I debatten om växthuseffekten pratar man aldrig  om tillverkningen av konstgödsel. Även om det går åt stora mängder energi vid tillverkningen.

I Skillebyholms trädgårds
egna gårdsbutik säljer man grönsaker och örter från de biodynamiska odlingarna. Där finns morötter, salladskål och potatis.
– Och så säljer vi sylt, frysta pizzor och eget kött, berättar Martine Durand stolt.
På området drivs även jordbruk. Biodynamisk odling bygger ju på ett helhetstänkande vilket då kräver ett tätt samarbete mellan odling och jordbruk. Ett kretslopp där det är balans mellan mängden gödsel som blir och mängden foder som odlas. Vilket innebär betydligt mindre kväveförluster.
– En biodynamisk gård måste ha djur annars är det ingen biodynamisk odling, förklarar Martine Durand. Detta är en av de stora skillnaderna mellan ekologisk och biodynamisk odling.

Skillebyholm är en plats som betytt mycket för många och som samlar olika sorters människor. Martine berättar om en nionde klass från Bergen som varje år brukar komma på besök. Det har de gjort i 25 år. Och ibland ser man en flock med dagisbarn som strövar omkring bland lavendel och rosmarin i Örtaträdgården.
– Jag märker när jag står i butiken att folk är så glada över trädgården. De kommer in och har kanske plockat sin egen blomsterbukett i blomsterträdgården och är alldeles lyckliga!

Text: Sofia Zetterqvist, 2007.