Ekobanken ensam om att stödja mikrokreditfond

Nu introduceras mikrolån även i Sverige. Lånen som gav "de fattigas bank" Grameen Bank och dess grundare Muhammad Yunus delat Nobels fredpris 2006, ska nu hjälpa invandrarkvinnor i Sverige att starta egna företag.

I årsskiftet grundades en fond för mikorkrediter. Joyce Kimwaga Lundin, ordförande i föreningen som ligger bakom fonden, kom till Sverige för tio år sen och upprördes över alla de företagssamma och energiska invandrarkvinnor hon mötte som ville starta eget men inte kunde.

Mikrolånen ska alltså göra det lättare för dem. Medan andra banker kräver någon form av säkerhet för att låna ut pengar är detta inget krav för att få ett mikrolån. Och nära 99 procent av alla lån betalas tillbaka i tid.

I Sverige har affärsbankerna hittills inte visat något stort intresse för mikrolån. Den enda bank som gått in med pengar är Ekobanken i Järna.

Runt 80 nya entreprenörer räknar Joyce Kimwaga Lundin kunna hjälpa med mikrokrediter under det kommande året. 80 nya eldsjälar kommer slå sig in i företagsdjungeln!

Av:Sofia Zetterqvist


Publicerad 2008-01-02 14:11