Forskare konstaterar: betyg negativa för inlärningen

Lär man sig verkligen mer med hjälp av betyg? Alla studier som gjorts kring betyg är eniga i den frågan – det gör man inte.

Anders Jönsson forskare vid Malmö Högskola berättar i Sveriges Radios P1-morgon att eleverna istället behöver lära sig mer om sina styrkor och svagheter. Bedömningen måste rikta sig till prestationen och inte personen.

Frågan är inte enligt Anders Jönsson "när ska vi ge betyg" utan "varför?" I samhället finns det en positiv opinion i sammanhang kring betyg, berättar han. Men några belägg från forskningen finns det alltså inte.

Tvärtom. Betyg påverkar självbilden. De med låga betyg lägger ofta av. Och de med höga betyg tänker ”jag behöver inte anstränga mig mer, jag har redan MVG". Betyget, den yttre motivationen dödar den inre motivationen.

Dylan Wiliam, rektor på Institute of Education hänvisar i en bok till en israelisk undersökning av sjundeklassare som genomförts och som visar att den grupp som fick betyg inte höjde sina resultat.
Inte ens de som fick både betyg och skriftliga omdömen gjorde det. Bara de i gruppen som enbart fick skriftliga omdömen höjde sina resultat. I genomsnitt med 30 procent.

Men den vanligtvis så vetenskapsbaserade regeringspolitiken struntar i forskningen.


Lyssna på hela intervjun med Anders Jönsson i P1-morgon!

Av:Sofia Zetterqvist


Publicerad 2008-01-24 13:18