< Schweizare och östergötar gillar antroposofisk medicin
02.06.2009 11:56 Ålder: 15 yrs
Kategori: Förstasidan, Forskning, Odling
Av: Sofia Zetterqvist

Biodynamiska forskningen behöver din hjälp!


Saltå Kvarns färggranna paket hittas snart i var mans hem, Järna smöret används på landets allra finaste restauranger, och allt fler vinodlare går över till biodynamiskt. Samtidigt kritiseras inte sällan biodynamisk odling för att vara flummigt, "det där med kohorn och kosmos verkar skumt".

Stiftelsen Biodynamiska Forskningsinstitutet (SBFI) bedriver forskning kring biodynamisk odling och kretsloppsjordbruk. Något som behövs i ett samhälle där det som inte kan dokumenteras eller bevisas i forskningsrapporter oftast anses vara hokuspokus.

Artur Granstedt, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet och arbetar på SBFI skriver i nr 1/09 av Forum för antroposofi:

"Den biodynamiska odlingsmetoden var banbrytande för hela det ekologiska jordbruket i Sverige och internationellt. Också idag går det biodynamiska jordbruket i spetsen för utvecklingen av ett verkligt kretsloppsjordbruk som när istället för tär på jordens resurser och maximerar de livgivande kvalitéerna i den mat vi skall äta. För att kunna göra det krävs ett ständigt pågående forskningsarbete."

Och för att kunna driva ett forskningsarbete behövs ekonomiska resurser, något SBFI behöver hjälp med. Bidra till institutets verksamhet genom att sätta in en slant på pg 13 01 05-0 eller bg 543-4816.

Vill du få en större inblick i hur SBFI arbetar kan du gå en av deras rundturer på Skilleby försöksgård i sommar. Där bjuder de på en presentation av forskningsprojekt, fältförsök och resultat med fika och samtal. Ladda hem inbjudan här!

Läs mer om SBFI på portalen eller på www.jdb.se/sbfi