< Saltå Kvarn över 100 miljoner
18.03.2008 13:17 Ålder: 12 yrs
Kategori: Förstasidan, Mat
Av: Sofia Zetterqvist

Nytt biodynamiskt, vitt vin från Saltå Kvarn


Saltå Riesling – vitt, biodynamiskt vin från Saltå Kvarn

I höstas släppte de sitt första vin under eget varumärke. Nu kommer Saltå Kvarns andra – och det är ett vitt vin vi får njuta av den här gången!

Vinet heter Saltå Riesling och är – vilket väl knappt behöver påpekas – självklart både biodynamiskt och ekologiskt odlat, KRAV-märkt och Demeter-märkt.

Vinets namn, Saltå Riesling, kommer av Rieslingdruvan som är en viktig druva i det bördiga Alsace-distriktet som ligger längs med floden Rehn i Frankrike. Där odlas Rieslingdruvan, som sägs vara en av världens allra bästa druvor för vita viner, biodynamiskt. Rieslingdruvan mognar långsamt, vilket bidrar till att nyansrika aromer utvecklas samtidigt som druvans syra behålls.

Saltå Riesling har fin, fruktig doft och en komplex smak med mineraltoner, skriver Saltå Kvarn själva i ett pressmeddelande. Vinet passar bra till fisk, skaldjur och ljust kött.

– Vi vill med våra viner visa att kvalitet, smak och odlingssätt hör ihop, och samtidigt ge konsumenterna tillgång till naturligt framställda kvalitetsviner. Vi skulle vilja se en utveckling där de smak- och kvalitetskrav som konsumenter ställer på vin ska färga av sig mer på hur man talar om och väljer mat och matråvaror, säger Saltå Kvarns VD, Johan Ununger i pressmeddelandet.

En läcker flaska (75 cl) av det vita Saltå Riesling kostar 123 kronor och går att beställa ur Systembolagets beställningssortiment (artikelnummer 74121-01).