< Söderköpings Waldorfskola deltar i projekt omkring temat kultur i skolan
28.04.2008 13:54 Ålder: 12 yrs
Kategori: Förstasidan, Odling
Av: Sofia Zetterqvist

Bronsmedalj till Wij Trädgårdar i tävling om bästa utställningsträdgård


Foto: Yngve Gunnarsson

Nordiska Trädgårdar – Nordens största trädgårdsmässa belönade nyligen Wij Trädgårdar och Trädgårdsmästarprogrammet vid Högskolan i Gävle med en bronsmedalj för sin utställningsträdgård ”Grodden - manus till ett drama”.

Wij Trädgårdars egna programförklaring för ”Grodden - manus till ett drama”
löd så här:


På en scen byggd av jord, vatten, ljus och luft bär grodden manuset till ett drama. Ett drama där det växande, föränderliga utgör pjäsens handling, och trädgårdsmästaren ikläds rollen som ansvarsfull regissör.


”Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design” heter utbildningen som Högskolan i Gävle startade för två år sedan och som drivs i samarbete med Wij trädgårdar.

”Vi arbetar för en delvis ny och större roll för trädgårdsmästaren”, går det att läsa i beskrivningen av utbildningen.
”Det traditionella odlarhantverket är en självklar grund som vi bygger på med uppdaterad naturvetenskap och inte minst socialpsykologi, för att kunna skapa dom miljöer som människor mår väl i. Lite storslaget kan vi säga att den nya trädgårdsmästaren är med och skapar en bättre värld för oss människor.”

Juryns motivering löd:

”Grodden” skiljer sig från alla övriga utställningsträdgårdar med sin nästan sakrala känsla. Den är en hyllning till grodden, till det lilla som spirar starkt och sårbart, det handlar om livets tillblivelse. Utställningen vågar ta steget ur och fokuserar på temat på ett sätt som stärker upplevelsen.

Wij Trädgårdar är ett centrum för nordisk trädgårdskultur. Där finns både visningsträdgårdar, trädgårdshandel, restaurang och en alldeles egen rosenträdgård. Bland mycket annat.

Och att det är en populär trädgårdspark bevisar besökssiffrorna som återigen har slagit alla rekord. Förhandsbokningen till Wij Trädgårdar är redan uppe i över 100 inbokade busslaster från hela landet för besök säsongen 2008.