< Dokumentation färdig från konferens om medicinsk mångfald
06.05.2008 14:20 Ålder: 12 yrs
Kategori: Förstasidan, Mat
Av: Sofia Zetterqvist

"Varumärkesvinnare utan reklam" – Saltå Kvarn i artikel i Veckans Affärer


Johan Ununger, vd för Saltå Kvarn. Foto: Saltå Kvarn

7 april hade tidningen Veckans Affärer ett specialnummer, ”Kreativa Affärer” som handlade om svenska varumärken som vuxit sig stora tack vare just kreativa affärer.

I en tredjedel av den drygt hundra sidor tjocka tidningen berättar man om varumärkesjättar som Absolut Vodka, Ikea, H&M och Volvo. Och på ett uppslag skriver man om Saltå Kvarn – en av varumärkesvinnarna som inte satsar på reklam.

Veckans Affärer skriver:

”Tro inte att det är slumpens och klimatkrisens förtjänst att Saltås ekologiska varor går som smör i solsken. Biodynamikerna och ekologerna söder om Södertälje har arbetat målmedvetet och strategiskt med att positionera gentemot konkurrenterna med produktdesign.”

Saltå Kvarns konsumenter betalar helt enkelt de kronor extra som produkterna kostar eftersom de litar på avsändaren.

Lite längre fram i Veckans Affärers specialnummer, efter en fet rubrik ”Varumärkesvårdarna” presenteras chefer och verksamhetsdirektörer för flera stora svenska företag. Med stora bokstäver på heltäckande bilder citeras högt uppsatta personer hos bland andra Ica, Volvo personbilar Sverige, hamburgerkedjan Max, Absolut Vodka – och sist men inte minst Saltå Kvarns vd Johan Ununger:

”Vi har ingen reklambudget. Hälften av all reklam är bortkastade pengar, ändå vågar nästan ingen låta bli att annonsera. I vårt fall vore all reklam bortkastad. Vi bygger varumärket i butiken.
"..."
Konsumenterna har nästan en kärleksrelation till oss. De skriver långa brev, bloggar och ger bort våra produkter till vänner. Vi försöker älska dem tillbaka. Skulle vi annonsera vore det som att skrika dem i öronen.
"..."
Många tror att man inte kan vara både ett gott företag och lönsam, men gör man något bra är det lättare att motivera anställda och kunder. Och utan hållbar vinst kan vi inte göra nytta, så enkelt är det.”

Läs hela citatet av Johan Ununger här!

Och hela artikeln om Saltå Kvarn här! 

Ladda hem hela Veckans Affärers specialnummer om Kreativa Affärer som pdf!