< Mer än hälften av Sveriges befolkning känner till antroposofi
05.08.2008 04:03 Ålder: 12 yrs
Kategori: Förstasidan
Av: Sofia Zetterqvist

Ett stort hotellbygge planeras i Ytterjärna


Debatten har gått het bland antroposofer i Ytterjärna med anledningen av det stora konferenscentret som planeras att byggas bredvid Kulturhuset i Ytterjärna.

Den nya konferensanläggningen planeras bli 6000 km2 stor och kommer, förutom ca 70 hotellrum även att rymma en liten teater, en musikscen, butik, konferensrum, juicebar, internetcafé, eldstad, reception, kontor och en restaurang som även kommer att ha öppet på kvällarna. I ena änden av byggnaden finns planer på ett antroposofiskt spa med terapier och behandlingar.
– Konferensanläggningen ska vara en del av den verksamhet som redan finns i Ytterjärna, berättade den norska arkitekten Espen Tharaldsen när han under  sommarkonferensen "Att skapa framtid" presenterade bygget.

Förutom att byggnaden ska bli en estetisk upplevelse kommer den även att bli klimatanpassad intill minsta skruv med extra tjocka väggar, energisnål ventilation och värme från den intilliggande värmepannan som just nu håller på att byggas.

Många har haft åsikter om bygget och kritikerna menar att det kommer att konkurrera ut Kulturhuset, Vita Huset och Robygge, tar inte hänsyn till omgivande miljö och kringliggande bostäder, är för exklusivt och dyrt och så byggs det på odlingsbar mark.

Medan ja-sägarna hävdar att fler människor måste få ta del av allt som händer i Ytterjärna. Den verksamhet som nu bedrivs i Kulturhuset är inte tillräckligt lönsam, med ett konferenscenter hoppas man få fler besökare.

Läs mer om hur debatten går i de senaste, och antagligen även kommande nummer av Forum för antroposofi!

Du kan även uttrycka din åsikt genom vår kommentarfunktion här under.

Läs artikel om bygget i DN!