< Oskar Ekberg framför tjugo betraktelser över Jesubarnet
15.12.2006 10:21 Ålder: 17 yrs
Kategori: Förstasidan

Ursula Flatters och Torkel Falkenberg delar Prosanapriset 2006


Prosanapriset är ett nationellt pris som uppmärksammar och belönar en enastående insats inom svensk egenvård. I år delas priset mellan Ursula Flatters och Torkel Falkenberg, 50 000 kr var.

Ursula Flatters är leg läkare, grundade av Vidarkliniken i Järna och var verksamhetsledare i omkring tjugo år. I dag är hon utbildningsansvarig.

Torkel Falkenberg är medicine doktor och ledare för Centrum för komplementär medicin vid Karolinska institutet. Han undervisar bland annat blivande läkare i komplementär medicin.

I juryns motivering för att ge Ursula Flatters priset sägs bl a: ”Med skolmedicinen som grund tar Ursula Flatters till vara det bästa inom den antroposofiska medicinen. Många svårt sjuka patienter har tack vare henne fått ökad livskvalitet i vård, omsorg och behandling.”

Om Torkel Falkenberg säger juryn bland annat: ”Torkel Falkenberg är en brobyggare mellan skolmedicin och integrativ medicin. Han har på vetenskapliga grunder bidragit till att alternativ och komplementär medicin fått en respekterad plats inom undervisning och forskning i Sverige.”

Prosanapriset utdelas av tidskriften Prosana, Föreningen Svensk Egenvård och Prosanastiftelsen. I juryn ingår professor emeritus Sven-Olof Isacsson, ordförande, chefredaktör Karl Beijbom, Prosana, juryns sekreterare, direktör Ingrid Attervik, Svensk Egenvård, samt Robert af Jochnick, Prosanastiftelsen. I år delas priset ut för tredje gången.

 

Prosana - hälsans inspirationskälla

Varför blir vi sjuka? Vad kan jag själv göra för att hålla mig frisk? Eller för att bli frisk när jag blivit sjuk? Vad kan skolmedicinen erbjuda mig? Vad kan komplementärmedicinen göra för mig?

Sådana frågor belyser vi i Prosana, en tidskrift som utkommer med fyra utgåvor om året. Vi sysslar med egenvård, vetenskapligt visad, och hämta kunskap från såväl skolmedicin som komplementär medicin.

Vi vänder oss i första hand till ”hälsans leverantörer” – Vi vänder oss till medvetna och kunskapstörstiga konsumenter, som själva vill ta ansvar för sin hälsa och sitt välbefinnande. (Men också till hälsans leverantörer: distriktsläkare, apotekare, dietister, sjukgymnaster, auktoriserade hälsokosthandlare, behandlingsterapeuter etc)

Att få förbli frisk är en dröm för oss alla. Samtidigt växer ohälsan och sjukskrivningarna. Den offentliga sjukvården orkar inte alltid bota oss så snabbt och så effektivt som vi skulle önska. Vi måste i växande utsträckning lita till oss själva. Alla våra vanor, på gott och ont, påverkar vår hälsa: våra matvanor och motionsvanor, våra rökvanor och alkoholvanor. Och dessa vanor bestämmer vi själva över. Ingen annan.

Men för att bli en framgångsrik egenvårdare måste man ha kunskap och inspiration. Det vill vi skänka i Prosana. Jag är också övertygad om att den enskilda människan inte drar någon skarp gräns mellan olika hälsovärldar; det är resultatet som räknas. Därför är det naturligt för oss att hämta kunskap från såväl skolmedicin som komplementär medicin.

Det finns en växande nyfikenhet i vetenskapsvärlden kring de kunskaper och insikter som komplementärmedicinen erbjuder. Samtidigt finns det ett växande intresse bland de senare att vetenskapligt kunna dokumentera de effekter som naturläkemedlen sägs åstadkomma.

Varje nummer av Prosana har ett deltema. Och vi samarbetar med Harvard Medical School, den forskningsinstitution som förmodligen fostrat flest nobelpristagare i medicin.
Jag hoppas att alla som läser Prosana skall hitta artiklar, som skänker kunskap och inspiration, när hälsa skall byggas eller återerövras.

Källa: Svensk Egenvård