Ungdomsmötet 2006

Ungdomsmötet ifrågasätter, väcker tankar och diskuterar - i år med kärlek som tema

En knallgul tröja med texten ”Jesus has music for those who listen” hänger på dörren. Dörren som går in till basgruppens kontor. Ungdomsmötets basgrupp.

Ute är det runt trettiograder och kokhett så det känns skönt att komma ner i en sval källare. Så fort man öppnar dörren till kontoret förstår man att man kommit rätt. Rätt in i kreativitetnästet. Det andas planering och nyskapande här nere. Energi och självständighet hänger i väggarna. Det känns lite som en koja man byggde när man var liten, där det var ens egna lagar och regler som gällde. Här är det ungdomarnas tillhåll och här är det de som styr. Här skapas nytt. På en anslagstavla hänger några tidningsurklipp. I ett hörn står en stor kopiator. Gräs- mattorna gapar tomma genom källargluggarna men om några veckor kommer de att befolkas av ungdomar. Kreativa ungdomar. Ungdomar som kan, ungdomar som vill och framförallt ungdomar som gör. Om några veckor går nämligen det elfte ungdomsmötet av stapeln och tjugofyraåriga Moa Hedman är med och planerar för första gången. Sammanlagt är det fyra stycken som planerar. En från Malmö, två från Göteborg och så Moa från Järna. Utspriddheten över Sverige kan vara lite problematisk. Det blir svårt att hitta tider och plats för möten.
- Från början var vi egentligen sex stycken men en fick modellkontrakt i utlandet och den andra bara försvann, berättar Moa. Så vi är nog den minsta basgruppen hittills.
Moa pluggar till bildlärare på Rudolf Steinerseminariet i Järna. Hon kom i kontakt med antroposofin när hon hade två gymnasieår kvar.
- Jag flyttade själv till Stockholm och började i waldorfskola, berättar hon. Det var så himla skönt att få komma dit och bli tagen på allvar!
Ungdomsmötet har egentligen ingenting med antroposofi att göra. Mötet anordnas visserligen ute vid Kulturhuset i Ytterjärna, det startades av waldorfelever och de har ett stort stöd från antroposofiska sällskapet, men annars är det egentligen inte antroposofiskt.
- Det finns plats för allt på ungdomsmötet, antroposofi om man vill, men det är inte något måste, förklarar Moa.


Ungdomsmötet startades 1996 av några waldorfungdomar som hade varit på ett ungdomsmöte i Sydafrika. De tyckte att det var så kul så de ville starta ett liknande möte här. Det gjorde de. Mötet växte och allt fler fick nys om det. De flesta via waldorfskolan. Moa kom själv i kontakt med mötet genom Martinskolan. Bästa kompisen skulle ha en workshop i att tova ull och Moa följde med.
- Jag var nog ganska gammal när jag första gången var med. Och jag kände väl egentligen genast att jag ville vara med och planera istället.
Moa verkar vara en tjej som inte är rädd för att ta saker i egna händer. Hon har bland annat varit med och planerat Popaganda-festivalen.
- Jag tyckte väl då att det kunde inte vara så svårt att planera det här, säger hon och skrattar lite.
I basgruppen hade man många tankar och visioner redan från början. De har använt mycket av det bästa genom åren och sedan försökt göra någonting nytt av det. Det tycker de att de har lyckats med.
- Ja, när vi satt här med hela programmet och såg vad som skulle vara under veckan blev vi helt chockade, säger Moa. Det var så bra! Vi hoppas verkligen att fler får ta del av det!
I år hade de hoppats på ca 250 personer men bland annat på grund av strul med hemsidan har inte informationen gått ut som den ska. Just nu har de ungefär 100 deltagare men hoppas fortfarande på fler de närmaste veckorna. Högsta deltagarsiffran noterades för några år sedan. Då var antalet deltagare 500.
- Det var det året när ocean var temat, berättar Moa.

Symbolens symbolik

Ungdomsmötet har en egen symbol som har hängt med ända sedan starten. Moa vet inte exakt vad den står för men den har symboler både för något kvinnligt och något manligt. Varje år förändras den lite grann men behåller alltid samma grundtanke. Moa visar på en sydd, uppstoppad, knallgul symbol som är uppspikad på väggen. Den ser helt annorlunda ut än till exempel den som pryder affischerna.
- Jag vet en kille som har symbolen som tatuering, säger Moa och brister ut i skratt. Jag trodde att det var en stämpel och bara: haha tänk om man hade en sån som tatuering, han blev lite tyst och sa att det var en riktig tatuering. Det var lite pinsamt.

Kärlek i alla former
Varje år har ungdomsmötet ett tema. Första året var det ”vad vi vill”. Temat i år är kärlek av alla former. Temat kommer bland annat dyka upp i föredragen.
- Men annars så är det inte så jättemycket bestämt. Vi ger ett tema och sen får deltagarna spinna vidare på det. Kärlek är ju också ett så brett ämne. Man kan visa kärlek till sig själv, till någon annan. Kärlek till kreativitet, kunskap, världen. Ja, till det mesta faktiskt.
Moa berättar också att de har kämpat lite med att det inte ska låta så flummigt. Kärlekstema kan ofta uppfattas lite så, lite hippie.
Jag ber Moa beskriva en typisk ungdomsmötesdeltagare. Det tar inte lång tid för henne att göra det.
En tjej med långt, rufsigt, lockigt hår. Gärna med lite fjädrar och saker instuckna här och där. Långa, dinglande örhängen och kläder lager på lager, barfota. Och så gillar hon att sitta vid brasan och berätta sagor.
- Något annat som kännetecknar deltagarna är att de är så jävla grymma, tillägger hon sedan. Det märker man när de går upp på scenen. De vågar vad som helst och gör vad som helst och publiken stöttar och hejar. Blygaste personen vågar till och med gå upp där och göra någonting. Det är jättekul!

Alkoholfritt alternativ till Hultsfred
Medelåldern för mötesdeltagarna är runt sexton, sjutton, arton. Ibland några enstaka som är äldre och ibland även någon som är yngre.
- Vi har ju en undre åldersgräns på sexton, men om man ringer och pratar med oss innan så får man oftast komma även om man är yngre. Vi springer ju inte runt och kollar legitimation på alla. Åldersgränsen är mest för att det inte ska komma ungdomar som inte vill vara här. Ibland har vi råkat ut för föräldrar som ser det som en billig möjlighet att bli av med barnet under en vecka medan de själva kan åka på semester. Barnen vill inte alls var här och kanske börjar dricka och det blir problem.
Ungdomsmötet har alltid annonserats som alkohol- och drogfritt och oftast har det faktiskt varit det också.
- Det har väl hänt några gånger att det kommit ungdomar, framförallt då från Järna, som tyckt det varit jättekul med massa ungdomar och snygga tjejer och sedan super. Vi har en plan om det skulle hända men jag måste säga att det är ovanligt lite sådant. Förra året var det ingenting.

Väcka tankar och ifrågasätta normer
Ungdomsmötet har som syfte att väcka tankar, ifrågasätta normer, diskutera och umgås. Man lär sig diskutera i grupp och ifrågasätta sina egna tankar och andras. Man lär känna nya människor. Moa berättar om en gång när hon tog med en kille från Nyköping. Och när veckan var slut så sa han med förvånad röst:
- Jag har inte supit på en hel vecka, jag har pratat med massor av ungdomar och jag har haft roligt.
- Jag tycker det är ett så himla bra exempel! säger Moa. Ungdomsmötet kan vara ett alternativ till Hultsfred. Man kan träffa människor, prata och ha kul utan sprit.

Skratta, skapa och socialisera!
Att planera ett ungdomsmöte kräver en hel del tid. Tid som basgruppen inte får betalt för. Det är ett helt ideellt arbete. Moa har sedan i julas arbetat ungefär en timme i veckan med mötet. I maj ökade det till tre timmar i veckan och nu arbetar hon så fort hon har tid. Finansieringen har inte varit så svår. De har inte haft några större problem med att få ihop pengar. Väldigt många waldorfskolor och olika stiftelser har gett bidrag. Listan med sponsorer är lång.
- Det känns schysst att de flesta är så positiva och tycker vi gör ett bra jobb, säger Moa.
Om man sprider informationen vidare så borde man kunna få hur mycket pengar som helst, tycker vissa. Det är ju en sådan bra sak: möte för ungdomar, utan sprit där man främjar kreativiteten. Det skulle kunna bli jättestort.
- Då blir ju den svåra frågan: Vill man verkligen ha det så stort? funderar Moa. Förlorar man inte lite av stämningen då?
Som sista fråga ber jag henne med tre ord beskriva ungdomsmötet. Hon tänker skarpt ett tag, stryker den röda snedluggen åt sidan och säger:
- Skratta, skapa och socialisera!


Text:Sofia Zetterqvist