Vårdinge by folkhögskola

Folkhögskolan där alla arbetar med konst och hantverk -  vår tids stora kraft och kunskapskälla.

”När jag arbetar med mina händer känner jag mig levande!”

Folkhögskolan för dig som vill skapa och förverkliga. För dig som vill öva genom att pröva och arbeta gediget.

Varje utbildning på Vårdinge By folkhögskola arbetar kreativt med färg och form, skapar och lär i alla tänkbara material, från gammal tradition och kunskap till nydanande uttryck i modern tid.

Vårdinge By folkhögskola erbjuder fem utbildningar med olika inriktning och specialitet:

 • Konst och Hantverk
 • Måleri och Skulptur
 • Keramik
 • Trähantverk
 • Trädgård och Hantverk

Varje kursdeltagare har dessutom möjlighet att läsa kärnämnen på allmän kurs med konstnärlig inriktning

Längtar du efter:

 • Att ta vara på din tid och förverkliga dina drömmar om framtida liv och yrke.
 • Att fördjupa och utveckla ditt formspråk, handens och tankens samspel.
 • Att öva och lära dig forma material i en konstnärlig strävan.
 • Att möta dig själv och andra i en kreativ process.
 • Att kunnigt och fantasifullt gestalta din längtan.
 • Att möta dig själv och andra i en kreativ process.
 • Att vara en medskapande kraft i vår samtid.

Vårdinge By

Skolan är belägen i natursköna Södermanland mellan lantliga Gnesta i söder, Trosas vackra skärgård i öster och kulturrika Järna i norr. Med sin idylliska placering precis intill den rena och djupa Långsjön finns även pendlingsmöjligheter till Stockholm och allt vad huvudstaden har att erbjuda. Bussar går från Vårdinge by till pendeltåget i Gnesta, vilket är det närmsta större samhället från skolan (1 mil) och tar ca 60 minuter in till Stockholm (6 mil).

I byn finns goda badmöjligheter, hästar och får betar i hagarna, kanoter finns att tillgå och på vintern eldas det i bastun. Promenadslingan på ca 3 km i skogen smyckas ut med kursdeltagares olika skulpturer varje år och är välbesökt under årets alla säsonger. Folkhögskolan har förutom verkstäder, klassrum och ateljéer också ett internat för eleverna, en gymnastiksal, träningsgym och en replokal.

Under skolåret har enskilda kursdeltagare mindre elevutställningar i skolans galleri och kurserna ställer ut i matsal och entréhall efter varje avslutad period. Elevernas slututställning äger rum i professionella gallerier, antingen i trakten kring Gnesta, Järna, Södertälje eller i Stockholm. Under hela läsåret bjuder folkhögskolan in till föredrag öppna för allmänheten (bl.a har Sven-Eric Liedmann, Sara Jervfors och Lars Ohly gästat skolan) och i december hålls en adventsmarknad där elevernas hantverk och konst står till försäljning. Ett välbesökt Öppet Hus under våren bjuder på sång och musik, utställningar, fika och matförsäljning. Kursdeltagarna brukar på eget initiativ arrangera ”Öppen scen” ca en gång i månaden i studion där elever kan visa sin konst, berätta en historia, framföra ett musikaliskt stycke eller se en gripande dokumentärfilm. Konserter som är öppna för den intresserade arrangeras emellanåt i studion, bl.a. har FestiByn och Stures Dansorkester fått Vårdinge att gunga. Folkhögskolan arrangerar också varje höst en konstnärlig ”temavecka” där en mångfald av konstnärer och hantverkare bjuds in för att inspirera kursdeltagare och övriga besökare genom att visa och berätta om sitt konstnärskap.

Skolans historia

På platsen har det funnits folkhögskola ända sedan 1950-talet, i Stadsmissionens regi. I början på 1900-talet var lokalerna även hem för unga kvinnor utan möjlighet att försörja sig på egen hand.
Den tidigare folkhögskolan lade ner sin verksamhet och flyttade till Stockholm och 1994 startade så Vårdinge by folkhögskola med fokus på konsten och hantverket som vår tids stora kraft och kunskapskälla. Under åren har folkhögskolan verkat som grund för många kulturarbetare och kreativa initiativ. Bland annat förlade Clowner Utan Gränser sin utbildning här samt Cirkus Cirkörs Cirkuspiloter och Slavateatern.

Övriga verksamheter

Utöver folkhögskolan rymmer nu området flera andra arbetsplatser. Det finns gruppboende och daglig verksamhet för vuxna med funktionshinder, boendemöjligheter för kortare kursverksamhet, uthyrning av konferenslokaler, medarbetarbostäder och vandrarhem på sommaren. De olika verksamheterna bjuder bland annat in till valborgsfirande, höstmarknad samt teaterföreställningar och andra kulturella evenemang för både barn och vuxna. Butiken i byn som drivs av R.Steinerstiftelsen tillhandahåller fairtrade-, biodynamiska- och ekologiska livsmedel och dagligvaror.

Köket "Svalins spis" på Vårdinge by drivs av Hans Svalin, kock med 40årig erfarenhet från egna och andras restauranger. Maten är vegetarisk.

Vårdinge by folkhögskola är inte bara en kreativ väg till högre studier utan även en unik plats där människor får friheten och utrymmet att växa, utvecklas och mötas.