Etthundratjugofem tomatsorter på biodynamiska Love Apple Farm i Kalifornien
Med cowboyhatt och vit skjorta instoppad i jeansen hälsar Cynthia Sandberg oss välkommen när vi efter sex timmars irrande under en stekhet kalifornisk sol tillslut hittar fram till Love Apple Farm. Gården ligger i det bördiga området uppe i Santa Cruz berg, cirka 12 mil söder om San Francisco i USA.
Bland brockolirabatter och kolhuvuden står Cynthia och vattnar några spenatplantor och runtomkring henne springer tre nyfikna hundar och en katt som heter Surgeo.
– Han är boss över hundarna, förklarar Cynthia och slänger upp Surgeo över axeln för att sedan klappa honom kärleksfullt på rumpan. Cynthia älskar sina djur, det syns lång väg. För att inte tala om sin förkärlek för tomater. Love Apple Farm har till och med fått sitt namn efter europeernas ord för tomat – love apple.
Cynthias odlarintresse började för tolv år sedan. Hon hade jobbat som advokat men ville göra någonting nytt. Så i den då helt igenväxta trädgården började hon odla grönsaker. Och favoriten blev snabbt tomater. De har bara blivit fler och fler sedan dess och idag växer det inte mindre än etthundratjugofem tomatsorter på Love Apple Farm.
Love Apple Farm blir biodynamiskt
För fyra år sedan åkte Cynthia iväg till en vingård i Napa, ett av de största och kändaste vindistrikten i Kalifornien, för att smaka på några tomater. Tomaterna visade sig vara de delikataste av alla hon någonsin smakat, vilket var ganska många vid det här laget.
– Jag hade aldrig sett några så friska, vackra och goda tomater förut, berättar Cynthia. Så jag frågade genast odlaren hur han fick dem så perfekta. ”Biodynamiskt”, svarade han och tillade sedan ”just google it”.
Sagt och gjort Cynthia åkte hem för att googla på biodynamisk odling. ”This is crazy” var det första hon tänkte när hon läst.
– Hade jag inte sett resultatet innan jag började läsa på om biodynamisk odling hade jag blåst bort det som fjant. Men jag var redan övertygad – jag hade sett beviset!
Trots det förändrades inget på Love Apple Farm. Inte förrän något år senare när restaurangägaren av en av världens bästa restauranger, Manresa Restaurant, ringde till Cynthia. Han ville ha en gård som huvudleverantör av alla grönsaker till sin gourmetrestaurang i San Jose och undrade om Love Apple Farm kunde vara den. ”Men jag har ett krav”, tillade han. ”Den ska vara biodynamisk”.
– Det var ett otroligt ögonblick. Biodynamisk odling är inte så stort här. Det finns flera biodynamiska vingårdar men inte så många gårdar. Så det var ett extremt sammanträffande.
Utan tvekan åkte därför Cynthia till Rudolf Steiner College i Sacramento för att börja ta lektioner i biodynamisk odling. Love Apple Farm förvandlades nu till en certifierad biodynamisk gård.
En av de större skillnaderna mellan ekologisk och biodynamisk odling är det kretslopp-tänkande man använder sig av inom biodynamisk odling. Det går ut på att ha ett slutet kretslopp och för att få det måste gården bestå av både odling och djur. Djuren på Love Apple Farm består av ungefär trettio hönor och grisen Dali.
– Dali älskar Mc Donalds cheesburger. Han känner lukten av en redan från andra sidan gatan, berättar Cynthia och samlar ihop dagens äggskörd bestående av trettioåtta ägg.
Om hon hade plats skulle hon gärna ha en ko också.
I ett växttält spirar blommor i alla möjliga färger och former. Alla går att äta, förklarar Cynthia och ger oss varsin lila violblomma. Det känns konstigt att stoppa den fina blomman i munnen.
– Den här är riktigt kryddig varnar Cynthia och ger oss varsin knallorange blomma.
Den smakar senap, superstark senap. En annan smakar jättesött och en tredje salt.
Restaurangen Manresa använder dem som dekoration på maträtter. Dekoration som man sedan kan äta upp.
För att tjäna ihop lite extrapengar håller Cynthia i olika trädgårdskurser. Och så har hon försäljning på gården vissa dagar.
– Folk brukar också komma hit för att bara gå runt i trädgården och titta och dofta och känna.
Cynthia täcker tillsammans med Miguel, en av trädgårdsarbetarna, omsorgsfullt över alla plantor i trädgården inför natten. Hon sätter sig ner framför en tomatplanta och berättar om när hon gick på Rudolf Steiner college och de fick som uppgift att studera varsin tomatplanta under tystnad i fem minuter varje dag.
– Det handlar om att försöka bli ett med sin planta, berättar hon och stryker försiktigt av lite jord från de gröna bladen. Jag tror det har betydelse.
Efter att ha plockat in den sista babytomatplantan i växthuset vill Cynthia bestämt bjuda oss på en sallad. Medan trädgårdsarbetaren Christopher står i duschen och sjunger så det ekar mellan kakelplattorna tillagar hon en helt utsökt gourmetsallad innehållande minst trettio olika sorters växter, inklusive säkert tio sorters blommor. Där är ruccola, sockerärtor, violer och sallader jag aldrig hört namnet på - alltihop direkt plockat från den egna trädgården. Såklart serverat med ett biodynamiskt vin från Kalifornien. Och det känns att det är grönsaker odlade med kärlek. Inte konstigt att man får betala runt 1 500 kronor för en kväll på Manresa Restaurant, restaurangen som har två stjärnor i Michelinguiden, om det är sådana högklassiga, smakrika och biodynamiska delikatesser man får avnjuta!
Text: Sofia Zetterqvist, april 2008
Foto: Sunniva Farbu
Läs mer
Besök gourmetrestaurangen Manresa Restaurants webbplats.
Eller Love Apple Farms egen webbplats www.growbetterveggies.com