Sverige förbereder odling av GMO

”Djur som äter genmodifierad soja blir inte GMO, lika lite som en människa som äter en morot blir en morot”, konstaterar Lantbrukarnas Riksförbund... Läs mer om GMO


På jakt efter de bin som flytt

Vart tar våra bin vägen? Och varför? Över 60 procent av bina har dött i USA under de senaste tio åren... Läs mer!


John Peterson en biodynamisk jordbrukskonstnär

– Jorden smakar bra idag, konstaterar John Peterson där han sitter mitt i åkern och tuggar på leran...
Läs mer!


Flera av världens främsta vinproducenter odlar biodynamiskt

”För tio år sedan betraktades vi som galningar”, säger Alan York, en biodynamisk konsulent i Kalifornien. ”Det är en stor förändring.” Läs mer!

Mat – en stor del av livet

Allt mer sällan lagas det mat hemma - sägs det. Men vi ser på matprogram och läser vackra, nästan doftande kokböcker som aldrig förr.
Att maten vi äter gör oss till vad vi är – hör man som ett vishetsord.

Mat är både näring och ett sätt att ta hand om jorden. Jordens bördiga yta är tunn som vår egen hud och lika ömtålig. Här vill vi utveckla en matkultur som når ända ned i grytorna i våra hem.

Text:Peter de Voto

Biodynamiska preparat för livskraftiga växter

De biodynamiska preparaten är speciellt komposterade naturliga och organiska substanser som förhöjer och stimulerar kompost och matjord till ökad bördighet och livskraft. Det senare är förutsättningen för hög kvalitet och god näringsförmåga hos våra livsmedel. Läs mer!

 

”Tänk efter. Vad smakar bäst? Den färdiga lingonsylten från affären? Eller den du själv gjort av lingon du plockat?
Köper du en burk lingon får du en abstrakt produkt som är kopplad till ett pris. Den är kanske billigare. Men du vet inte varifrån den kommer. Du har ingen personlig relation till den.
Har du själv plockat lingonen bär du med dig hela upplevelsen av bärplockningen när du äter dem. Du minns hur marken doftade, hur du kanske såg en hare skutta förbi eller hörde löven rassla i vinden. Du var en del av det sammanhang i naturen lingonen växte i.
Det gör din egen lingonsylt mycket mer värd än den färdiga varan. Det ger en bättre livskvalitet.”

Thomas Lüthi i Aftonbladet 15.8.06

ANNONSER: