Nystartad waldorfskola mitt i universitetsstaden Santa Cruz

Mitt i Kaliforniens kuststad Santa Cruz hyr Santa Cruz Waldorf High School lokal i en kyrka. Santa Cruz är en universitetsstad med 50 000 invånare varav 15 000 av dem är studenter. Staden är känd för sin liberala politik och har blivit ett centrum för subkulturer och alternativa livsstiler.

Skolan som startade sitt högstadium för fyra år sedan har sin första tolva i år. Waldorfskolans lågstadium och lekskola är placerade på en annan plats i ett grönskande område en bit utanför själva Santa Cruz.

Förutom engelska och spanska lär sig eleverna även mandarinkinesiska. Just nu har de tre utbytesstudenter från Kina och i vår kommer klass tolv åka på sin arkitekturresa till just Kina.
– Det är ganska annorlunda här jämfört med skolorna i Kina, berättar en av de kinesiska utbytesstudenterna. I Kina är det mycket strängare och så måste man bo på skolan.
Hon vill först knappt prata med oss för hon skäms över sin engelska, men så fort hon märker att även vi stakar oss fram med ibland väldigt konstig grammatik blir hon genast pratgladare. Hon berättar att det bara finns en waldorfskola i Kina.

I klass tolv håller de just nu på med en period som går ut på att minnas tillbaka alla åren i waldorfskolan och se vad man har gjort och varför. En av flickorna visar sitt periodhäfte i hebreiska från klass tre. En annan sitt om bondgården.

Väggarna i skolan är inte laserade, i taket hänger inte de traditionella waldorflampor och här har eleverna fri tillgång till trådlöst internet - det skulle kunna vara vilken skola som helst. Men så ropas klass elva in till sin trumlektion, klass nio och tio fortsätter gräva och plantera i sin trädgård och klass tolv skulpterar vidare på sina lerhuvuden och vi känner genast igen waldorfpedagogiken.

Vi frågar några av elfteklassarna om det finns mycket fördomar om waldorfelever bland övrig befolkning i Santa Cruz. De svarar snabbt att det finns det, många tror att waldorf är en sekt eller religion.

När eleverna har gått ut Santa Cruz Waldorf High School har de behörighet till alla universitet. De läser så många olika kurser att de har nästan dubbelt så många poäng som studenterna från andra skolor. Men de har också ganska mycket läxor.

Det finns många waldorfskolor i Kalifornien berättar damen i skolans reception. Trots det frågar fortfarande folk vad waldorf är, många har aldrig hört talas om det.

Text: Sofia Zetterqvist, april 2008