2007-10-30

Läkepedagogik och Socialterapi i en laserad monter på Skolforum

Med rosa-lila-skimrande, laserade träväggar skiljde sig Läkepedagogik och Socialterapis monter minst sagt från alla de andra.

I ett litet hörn av den gigantiska utställningshallen i Stockholmsmässan, Älvsjö hade man samlat kärnan av Sveriges alla läkepedagogiska och socialterapeutiska verksamheter. Essansen. Stämningen. Känslan. Den laserade monterväggen. En knallröd stol, ett grålaserat träskåp, färska blommor. En antroposofisk tyglampa. Antroposofisk i den mening att liknande lampor hänger i de allra flesta tak på de allra flesta antroposofiska verksamheter runt om i Sverige. Kulturhuset i Ytterjärna har dem, Vidarkliniken har dem, Örjanskolan har dem. För att bara nämna några.

På en skärm visades ögonblick och omgivningar i ett bildspel från de olika verksamheterna. En koncentrerad flicka som sitter och ritar. En pojke från Mikaelgården som matar några får.

Då och då tittade det in några intresserade förbipasserande i montern. Undrade, frågade och gick därifrån berikade av information. Och av Weleda hudvård som delades ut i engångsförpackningar. Eller ett biodynamiskt äpple som stod till förfogande i en stor korg för den som var sugen.

Fem färska fakta

Montern för Läkepedagogik och Socialterapi var framtagen och inredd av Antroposofiskt Infocenter på uppdrag av Sfls.

Skolforum är en mässa som i 300 montrar innehåller i princip allt som har med skolor i Sverige att göra. Riktar sig främst till lärare.

Sextiotvå läkepedagogiska och socialterapeutiska verksamheter finns det i Sverige.

Läkepedagogik är omsorg för barn och ungdomar med funtkionshinder

Socialterapi är omsorg för vuxna med funktionshinder.

 

Text: Sofia Zetterqvist