Bonny Doon Vineyard i Kalifornien gick över till att odla biodynamiska vindruvor

De kaliforniska vinerna är de i särklass mest kända amerikanska vinerna och i vindistriktet Wine County producerar man några av världens bästa viner. Många av vingårdarna i Kalifornien är ekologiska, och på senare år har flera gått över till att odla biodynamiskt. En av dessa vinproducenter är Bonny Doon Vineyard i Santa Cruz.


Bonny Doon Vineyard hade gjort viner sedan 1983 när de 2002 beslutade sig för att gå över till att odla biodynamiskt. Sedan två år tillbaka säljer de alltså enbart biodynamiska viner. Varför?
– För att vi tyckte att den biodynamiska vindruvan helt enkelt smakade mycket bättre, förklarar en av personerna bakom disken i Bonny Doons shop.
För dem var det en självklar förvandling – deras viner blev godare. Och som bekräftelse på det kammade de direkt hem flera silvermedaljer för ”bästa vin” i en stor kalifornisk vintävling.
– Det känns mycket fräschare med biodynamiska viner, konstaterar en annan tjej som arbetar på Bonny Doon. Och så känner man sig inte lika dålig dagen efter, tillägger hon och skrattar.

Uppe bland Santa Cruz grönskande berg har Bonny Doon en stuga där man mot en hundralapp kan få provsmaka deras viner. Självklart kan man köpa en flaska också. Trots stugans avlägsenhet från civilisationen avlöser de provsmakande paren varandra i en ström. Det blir aldrig tomt i stugan.

Förutom att satsa på delikata druvor och kvalitetsviner har Bonny Doon även lagt kraft på att göra kreativa och snygga etiketter. Varje flaskas utseende är den andra olik. Flera av etiketterna har tecknats av den världskända illustratören Ralph Steadman och de är i sig väl värda priset. Bredvid toalettdörren hänger ett inramat foto av Hillary Clinton och ett brev hon har skrivit till Bonny Doon där hon tackar för deras goda vin och skriver att det var ”a wonderful complement to the menu served at the White House”.

Biodynamiska vingårdar börjar öka allt mer i antal, inte enbart i Kalifornien utan i hela världen. Tyvärr är det inte alltid du vet om det är ett biodynamiskt vin du just avnjutit. En del vinproducenter väljer att inte skriva det på etiketten. För dem är det hur vinet smakar som ska vara det viktiga, inte hur det framställts. Är det sedan biodynamiskt odlade vindruvor som ger de bästa vinerna så odlar de sina druvor biodynamiskt. Härlig tanke på något sätt.

 

Text: Sofia Zetterqvist, april 2008