Rikt utbud på ekologisk mat i USAs delstat Kalifornien

I Kalifornien har den ekologiska maten en självklar plats i samhället. Kalifornien ligger i framkant vad gäller miljömedvetenhet och du hittar varor med etiketten "Organic" i de allra flesta mataffärer.

På vår bilresa genom den kaliforniska naturen med kullar, stränder, hav, sand, berg och ett rikt djurliv, hittar vi minst en restaurang eller ett café som serverar ekologisk mat i varje byhåla vi passerar. Och det behöver inte för den sakens skull skrika "Ekologisk restaurang" stort på restaurangskylten. Ibland är det först när man slår upp menyn som man ser att det står organic i fin stil bredvid rätten.

I Mendocino, en liten by med knappt 900 invånare beläget längs med Kaliforniens kust hittar vi, för att bara nämna något, både ekologisk pizzeria, ekologiskt internetcafé och en helt ekologisk supermarket: Corners of the mouth. Där finns olika sorter och olika märken på allt från cornflakes, ostar och konserver. Att jämföra med Sverige där det ofta bara är ett märke som står bakom hela det ekologiska utbudet. Många hippies flyttade norrut från San Franciscos Haight-distriktet till bland annat Mendocino när de hade tröttnat på livet i staden, vilket säkert kan förklara det stora utbudet av ekologisk och biodynamisk mat.

I "Corners of the mouth" säljs mycket i lösvikt, dels för att underlätta för konsumenten att kunna välja exakt hur mycket den vill köpa, dels för att undvika onödiga plastförpackningar. Smart tycker jag och på en hylla hittar vi Weledaprodukter uppradade. I affären säljs även biodynamiska grönsaker ifrån Raphael Garden på Rudolf Steiner College i Sacramento, Kalifornien.
– De grönsakerna har utmärkt kvalitet, kvittrar en av damerna som arbetar i butiken och tillägger att de kommer från en underbar oas.
Visst kan man hitta liknande butiker i Stockholm och Järna men inte i vilken byhåla som helst. Det kan man i Kalifornien.

När vi går in i musikaffären "Lark in the morning" som ligger huset bredvid ”Corners of the mouth” är det första vi stöter på lyror och klangspel gjorda på Auris, musiktillverkaren i Järna. Kassörskan blir helt till sig när vi berättar varifrån vi kommer och säger att hon älskar deras instrument så mycket.

I en annan exklusiv affär säljs det prylar av återvunnet material. Gamla registreringsskyltar har blivit väskor, kapsyler har blivit skärp och solglasögonen är gjorda av återvunnen plast. Längst ner på en hylla hittar man toapapper dekorerade med Bush-ansikten på.
Återvinning och sopsortering är viktigt här och på många av caféerna och restaurangerna hittar man skyltar som säger att "vi sopsorterar". Och det är inte ovanligt att det står en skylt på toalettpappershållaren ”Tänk på miljön – använd inte mer papper än du verkligen behöver”.

Bredvid gallerian med ekologiska hampakläder i Santa Cruz ligger ett stort ekologiskt supermarket. Om man till den har tagit med sig en egen shoppingkasse får man en polett som det står fem dollar på. Den poletten kan man sedan stoppa ner i en av de tio lådorna som står vid utgången. Man får själv välja om man vill lägga den i lådan för till exempelt ekologiskt jordbruk, lådan som hjälper barn i u-länder eller lådan som kämpar mot GMO.

Utanför Mendocino hittar vi längs med vägen en drive in med ekologiskt kaffe. Och lite längre bort ligger en fin restaurang ”The Ravens” med enbart ekologisk och veganisk mat. Maten är fantastisk och utbudet minst lika stort som på en oekologisk restaurang. Tänk vad man kan göra bra saker – både för sig själv och för världen – utan att egentligen behöva offra speciellt mycket.

I staden San Francisco i Kalifornien förbjöd borgmästaren Gavin Newsom i somras alla myndigheter att köpa flaskvatten. I december utvidgades förbudet att gälla även större vattenkylare. Anledningen är att vatten på flaska är en stor miljöbov. En liter flaskvatten kräver 500 gånger så mycket energi som en liter kranvatten. Och för att tillverka världens alla plastflaskor för vatten krävs det 1,5 miljoner ton plast om året.

Ett ekologiskt tänkande är helt enkelt väldigt utspritt och populärt i Kalifornien. Trots det ser man mängder av kalifornier köra runt i stora stadsjeepar, pick-ups och vans – Södra Kalifornien är ett av jordens mest fordonstäta områden. Tidningarna slängs varje morgon inlindade i plast framför de flestas portar i San Francisco och till och med en ekologisk ost vi köper har varje ostskiva inpackad i plast. Men man måste ju börja någonstans, och det har man gjort i Kalifornien.

 

Text: Sofia Zetterqvist, april 2008