Kulturhuset i Ytterjärna

I detta magnifika hus ryms teater, café, konferenslokaler och kontor. Huset invigdes 1992 och på kort tid har det blivit ett kulturcentrum med ett rikt programutbud. Här framförs allt från stora operor, dansföreställningar och symfoniorkestrar till enmansteater, solokonserter, teater och cirkus. Och mycket, mycket mer.

Kulturhuset byggdes för att inspirera till nytänkande på alla livets områden. Utmärkt akustik, skönhet och väggskulptur samklingar till en unik konsertsal. Här finns drygt 500 sittplatser. Huset är ritat av arkitekten Erik ”Abbi” Assmusen och den enorma takmålningen i stora salen är handmålad av konstnären Arne Klingborg. Han är även mannen bakom de vackert färgade och unikt framställda glasfönstren som pryder sidorna i stora salen.

I tävlingen om Sveriges mest omtyckta moderna byggnad gick silvermedaljen till Kulturhuset i Ytterjärna år 2001.

Kort historik

Konstnären Arne Klingborg var med och grundade Rudolf Steinerseminariet i Ytterjärna 1964. Verksamheten växte och arkitekten Erik "Abbi" Asmussen fick uppdraget att rita bostäder, övningssalar, musikrum, bibliotek bl a.

Med tiden har en rad verksamheter vuxit upp i Ytterjärna – handelsträdgård, sjukhus, mejeri, biodynamiska gårdar, skolor, kulturhus och mycket mer.

De antroposofiska verksamheterna i Ytterjärna har mycket gemensamt. Förutom den självklara värdegemenskapen har alla nya hus ett släktskap i färg- och formspråk. De ligger alla på gångavstånd från varandra.

Här har flera uppmärksammade utställningar om arkitektur och trädgårdskonst producerats. Konferenser, föredrag och konstnärliga evenemang pågår ständigt och varje år besöker omkring 30 000 människor anläggningen.

Ekologiskt Café

Järna Kafé i Kulturhuset i Ytterjärna erbjuder ett hemlagat utbud av alltifrån värmande soppor och matiga smörgåsar till läckra bakverk, tillagat av biodynamiska och ekologiska råvaror från lokala odlare. 

Läs merhttp://www.kulturhuset.nu/linascafe.php