På jakt efter de bin som flytt

Vart tar våra bin vägen? Och varför? Över 60 procent av bina har dött i USA under de senaste tio åren och bönderna i Kinas fruktdistrikt i Sichuan har inte sett skymten av några humlor eller bin sedan slutet av 80-talet. Forskarna kan inte begripa varför dessa utpräglat sociala insekter lämnar sina bikupor och sticker. Beror det på stress som ökar mottaglighet för sjukdomar? Har de angripits av kvalster? Eller kan det bero på de giftiga bekämpningsmedlena man använder världen över?

Enligt en undersökning har 24 av USAs 50 delstater drabbats av försvunna bin. I hopp om att bina ska återvända löser man så länge problemet genom att transportera bisamhällen innehållande flera miljoner bin på stora lastbilar kors och tvärs över landet. Det gäller att bina hinner fram till de olika jordbruksområdena i tid för att pollinera. För utan bin dör jordbruket. 

Kina är också ett land som har drabbats av de bortflugna bina. Orsaken tros vara den överdrivet stora användningen av bekämpningsmedel. Men utan att dra ner på besprutningen nämnvärt får istället människor agera bin och klättra runt i träden för att pollinera med hjälp av cigarettfilter eller vippor av kycklingdun. Einstein sägs ha sagt att  "om vi inte hade bina skulle vi inte överleva mer än fem år".

Under 1923 höll Rudolf Steiner nio föredrag om bin och deras natur. Han sa bland annat att vi inom femtio till åttio år kommer att få se konsekvenserna av vår mekanisering av bikupan och det som tidigare har skett naturligt där, samt den drottningodling som bedrivs där man tar tillvara goda gener och föder upp bidrottningar. Föredragen är samlade i ett häfte som går att köpa hos Amazon.

Regissören Siegel Taggart – mannen bekom den enormt prisbelönta och hyllade ”The Real Dirt on Farmer John” – är nu på gång med en helt ny film ”Queen of the Sun”. Filmen är en dokumentär och en hyllning till bina ur ett kärleksfullt, livfullt och nytt perspektiv. Verklighet och fantasi förenas i historien om sex människor vars livsöden präglas av bin och kampen att hjälpa dem.

I filmens beskrivning kan du läsa: ”Mysteriet med de försvunna bina ska inte bli löst med hjälp av ett mikroskop utan med hjärtat – lösningen av den kritiska pollineringen ligger i en förändring av vår kultur och återuppbyggnaden av ett hållbart och vördnadsfullt samspel med naturen.”

Filmen håller just nu på att produceras och beräknas ha premiär i april 2009. Du kan stödja filmen ekonomiskt genom att donera valfri summa!

 

Text: Sofia Zetterqvist, 2008.

Källor: USA-blogg, DN-artikel, Sveriges Radio, Collective Eye,Wikipedia om biodling