Vårdinge folkhögskola

Konst, konsthantverk, mathantverk och ekologisk odling

Idag finner vi konst och hantverk överallt i nya och spännande sammanhang. Det är ett uttryck för ett djupt grundläggande behov hos oss människor att kommunicera och tänka bild- och formmässigt i olika material och i olika sammanhang.

 

På Vårdinge folkhögskola finns utbildningar med olika inriktning och specialitet inom områdena konst, konsthantverk, mathantverk och ekologisk odling. Alla utbildningar är CSN-berättigade.

 

På utbildningarna får du använda beprövade och experimentella tekniker. Du får en fördjupad kunskap om material och skapandeprocesser och du får lära dig hur man arbetar hållbart. Du inspireras att koppla samtidens uttryck till gårdagens tradition. Du får upptäcka och utveckla ditt formspråk och lära dig handens och tankens samspel. Skolan arbetar aktivt för att uppnå de globala målen 2030 och utbildningarna genomsyras av miljömedvetenhet och cirkulärt tänkande.

 

 

Våra utbildningar:

Konst & Hantverk

Konst - Måleri och Skulptur

Keramik

Trä och Form

Ekologisk odling Trädgård och Hantverk

Ekovegetariskt kök

Barnskötare - inriktning waldorfförskola

 

Allmän kurs Konst & Hantverk

Allmän kurs Konst - Måleri och Skulptur

Allmän kurs Keramik

Allmän kurs Trä och Form

Allmän kurs Ekologisk odling Trädgård och Hantverk

Allmän kurs Ekovegetariskt kök

 

Ekologisk odling distans

Ekovegetariskt kök distans

Allmän kurs distans

Allmän kurs distans örtträdgårdsdesign

Allmän kurs distans ekovegetariskt kök

Ekologisk biodling distans

 

    Vårdinge By

    Skolan är belägen i natursköna Södermanland mellan lantliga Gnesta i väster, Trosas vackra skärgård i öster och kulturrika Järna i norr. Med en idyllisk placering precis intill den rena och djupa Långsjön finns även goda pendlingsmöjligheter till Stockholm. Folkhögskolan ligger på landet och ändå nära huvudstaden med allt vad den kan erbjuda.

    I folkhögskolans närområde finns goda badmöjligheter, hästar och får som betar i hagarna, kanoter att tillgå och en promenadslinga på ca 3 km i den vackra sörmländska skogen. Folkhögskolan har förutom verkstäder, klassrum och ateljéer också ett internat för eleverna.

    Under skolåret har enskilda kursdeltagare mindre elevutställningar i skolans galleri och kurserna ställer ut i matsal och entréhall efter varje avslutad period. Under läsåret bjuder folkhögskolan in allmänheten till öppna föredrag (bla har Sven-Eric Liedman, Sara Jervfors och Lars Ohly gästat skolan) och i december har folkhögskolan en välbesökt adventsmarknad där elevernas hantverk och konst står till försäljning. Folkhögskolans Öppet Hus under våren bjuder på utställningar, fika och matförsäljning, sång och musik. Kursdeltagarna på folkhögskolan arrangerar ofta ”Öppen scen” ett kulturforum där elever kan visa sin konst, berätta en historia, framföra ett musikaliskt stycke eller se en gripande dokumentärfilm. Konserter som är öppna för allmänheten arrangeras ibland, bl.a. har FestiByn och Stures Dansorkester fått Vårdinge att gunga. Folkhögskolan arrangerar också varje höst en konstnärlig ”temavecka” där en mångfald av konstnärer och hantverkare bjuds in för att inspirera kursdeltagare och övriga besökare genom att visa och berätta om sitt konstnärskap.

    Skolans historia

    På platsen har det funnits folkhögskola ända sedan 1950-talet i Stadsmissionens regi. I början på 1900-talet var lokalerna även hem för unga kvinnor som stod utan möjlighet att försörja sig på egen hand.
 Stadsmissionens folkhögskola lade ner sin verksamhet på Vårdinge 1991 och flyttade till Gröndal i Stockholm. Folkhögskolan startade som en ideell förening bildad av en grupp pedagogiskt, kulturellt och socialt engagerade personer med bakgrund i den Antroposofiska rörelsen. Huvudsyftet för föreningen var att starta en ny folkhögskola med inriktning på konst, konsthantverk och med en långsiktigt hållbar inriktning vad gäller vår gemensamma miljö.

    Folkhögskolan skulle vara och vill fortsatt vara en plats där förutsättningarna skapas för ett fritt skapande kulturellt och socialt liv som ger mening och livsutrymme. En plats där respekten för människors lika värde, rättigheter och skyldigheter värderas högt och en plats där medvetenheten om den enskildes ansvar och möjligheter i relation till sina medmänniskor kan vara en kraft som smider i demokratins vapensmedja.

    Under åren har folkhögskolan verkat som grund för många kulturarbetare och kreativa initiativ. Bland annat startade Clowner Utan Gränser sin utbildning här samt även Cirkus Cirkörs Cirkuspiloter och Slavateatern.

    Övriga verksamheter i Vårdinge By

    Utöver folkhögskolan rymmer området flera andra arbetsplatser. Det finns LSS-gruppboende

    och daglig verksamhet för vuxna med funktionshinder. Stiftelsen Vårdinge By erbjuder uthyrningsmöjligheter till kortare kurser, uthyrning av konferenslokaler, medarbetarbostäder och har även ett vandrarhem som är öppet på sommaren. Ibland bjuder de olika verksamheterna på Vårdinge By tillsammans in allmänheten till valborgsfirande eller andra kulturella evenemang för både barn och vuxna.

    Köket på Vårdinge by drivs av Hans Svalin, kock med 40-årig erfarenhet från egna och andras restauranger. Maten är KRAV-märkt och vegetarisk.