Intervju med farmer John Peterson

– Det här är ingen film som säger åt dig vad du ska eller inte ska göra. Det här är en film om mitt liv, inleder John Peterson skolföreställningen av ”the Real Dirt on Farmer John” på Kulturhusets scen. Men, fortsätter han, för er kan den kanske handla om val. Om valen man gör, att se över dem. Om hur de påverkar framtiden.

Han hade förlorat allt. Sina djur, sin odling, sin gård och till och med nästan sig själv. Men i Mexico kom han i kontakt med homeopati och antroposofiska läkemedel och genom det och den filosofi som fanns bakom kunde han börja bygga upp sig själv igen.
– Jag ser ingen skillnad mellan mig och jordbruket. Fungerar det biodynamiska helandet på mig, fungerar det också på jordbruket. Det är jag övertygad om, förklarar John Peterson.
Han tog därför med sig sina nya kunskaper hem och började bygga upp sin gård igen. Nu, som ett biodynamiskt jordbruk.
– Jag vill inte ha några kemikalier mellan mig och jordbruket. Jag gillar inte gifter och jag hatar droger. Därför vill jag inte heller att plantorna ska vara besprutade med dem. Jag vill inte ha några drog-plantor.

Skulle maten räcka till jordens människor om alla gårdar började odla biodynamiskt?
Idag är inte ens 1% av världens jordbruk biodynamiska. Vad skulle hända om plötsligt 80% skulle bli det? Skulle maten räcka till alla människor på vår planet?
– Kanske, säger John och rycker på axlarna. Kanske, jag vet inte. Men det är inte den stora frågan. Maten räcker ju inte till alla som det är idag heller. Jag tror att konventionell odling skapar hunger. Hela tänkandet som finns idag gör dig hungrig. Känner man sig tom inombords äter man för att fylla tomrummet och man mår sämre och äter mer och en ond cirkel är skapad. Folk ska ju inte vara överviktiga heller. Det är också ett problem, att vissa äter för mycket.

Alla borde prova på att jobba på en gård. Det tycker i alla fall John Peterson. Alla unga ska få se hur maten kommer till, hjälpa till att odla den. Det är viktigt. Att bli involverad i hur en gård sköts. Sedan behöver man inte jobba kvar där hela livet. Ett bra sätt att prova på det här är att WWOOFa (se beskrivning bredvid)
– Många tror att gårdar är tråkiga ställen, vilket de absolut inte behöver vara. Jag ser dem som en scen där traktorer, djur, människor och grönsaker samlas i ett drama.
Han virar sin knallrosa fjäderboa runt nacken. Det är dags för lunch. Fjärils-tentaklerna han fortfarande bär på huvudet vajar stillsamt när Farmer-John strosar iväg. Iväg och hem till sitt älskade jordbruk.

Text: Sofia Zetterqvist


Ungdomarna gav filmen stående ovationer men SVT vill inte visa den

Klimat och miljö är ämnen som idag är väldigt heta i media, det kan vi snabbt konstatera. En film som The Real Dirt on Farmer John som visar på ett hållbart alternativ till att odla maten på och som dessutom gör det på ett väldigt inspirerande och underhållande sätt, tycker man då borde vara attraktiv. SVT sa nej när de erbjöds den.

Mycket svårt att förstå. För om till och med ett par hundratal kritiskt granskande, ofta rastlösa tonåringar som ser filmen för att skolan bestämt det, om till och med de busvisslar  och energiskt klappar händerna i stående ovationer och glädje istället för att med sina kurrande magar rusa tillbaka till lunchen som väntar, så har jag svårt att komma på ett enda argument till varför inte resten av svenska folket skulle tycka om The Real Dirt on Farmer John.

Text: Sofia Zetterqvist, 2007.