John Peterson - en biodynamisk jordbrukskonstnär i knallrosa fjädersjal

En speciell mansom gör som han vill. Han målar, han spelar och han plöjer åkrar. Ibland i knallrosa fjädersjal och leopardfläckig päls. Han är en man som verkligen älskar jorden, och ingen är det väl som tvivlar över det när han sittandes mitt i åkern konstaterar att ”Jorden smakar bra idag” efter att ha tagit en stor tugga av leran.

”The real dirt on farmer John” är en varm film som vunnit mängder av priser, visats i flertalet länder och fått enorm uppmärksamhet. Även självaste Al Gore har sett den och tyckte den var ”otroligt speciell... berättad med insikt och humor...”. Här i Sverige har den dock inte fått lika stort utrymme. Synd tycker man på Kulturhuset i Ytterjärna som därför tillsammans med Biodynamiska Forskningsinstitutet anordnar en filmvisning. Och det bästa med den: du får inte bara se självaste John Peterson på bioduk under exakt en timme och tjugotre sekunder, du får även se honom i köttslig gestalt under Kulturhusets väl illustrerade tak. John Peterson kommer dit! Gör det du med.

John Gerhard är produktutvecklare på Biodynamiska Produkter och har själv träffat denne John Peterson från Illinois, Amerika i samband med Ekolådans visning av filmen på biografen Zita i Stockholm. John Gerhard berättar entusiastiskt om farmer Johns minst sagt intressanta liv.

John Peterson växer upp på en gård han tidigt får ärva efter faderns bortgång. John älskar jordbruket. Men alla är de inte lika positiva till Johns kärlek gentemot jorden. Det är slutet av sextiotalet och det är hippietider. John som är väldigt konstintresserad använder sin gård som en oas för all kreativitet. Där är inte bara kossor och morötter. Där är liv. Det är nytt och det är annorlunda!
Irriterande typ den där John, tycker grannarna och en del börjar trakassera. Det är dessutom tuffa tider för jordbruket med många konkurser och det är många som tvingas lämna sina gårdar. Även John drabbas och ger upp. En tid drar han därifrån. Men han kan inte släppa taget helt och efter några år bestämmer han sig för att göra ett nytt försök. Han återvänder till det som är kvar av gården och börjar att odlar ekologiskt och senare även biodynamiskt.
– John gav sig fan på att klara det den här gången, berättar John Gerhard. Idag är hans gård en av de största ”Community Supported Agriculture” (CSA) i USA och John är lite av en frontfigur för CSA-rörelsen.

Filmen beskriver farmer
Johns liv. På riktigt. Under 30 år har han filmats, med allt från skakig handkamera av vänner till avancerade megakameror av proffs.
– Den beskriver farmer Johns kärlek till jorden. Men på ett speciellt sätt! John är inte bara en bonde. Han är en konstnär!
Det här är en mycket ovanlig film. Sevärd bara som en levande biografisk dokumentärfilm. En film att bli inspirerad av, speciellt idag när klimat och miljöfrågor är så väldigt på tapeten.
– Och att inse att kärleken till jorden och jordbruket faktiskt är en förutsättning för att vi ska ha käk på bordet i framtiden, konstaterar John Gerhard.
En film om motgång. En film om medvind. En film om lera, glamour och kärlek. Och garanterat en film för dig. Se den!

Text: Sofia Zetterqvist, 2007.