En enda stor show – årsarbetsredovisningar i alla möjliga ämnen

Att ha ett stort stycke tyg framför sig och fantisera om alla tusen möjligheter som finns att göra med det, var vad som fick Julia att välja kläddesign i årsarbete trots att hon hatade att sy. Och efter ett år har hatet vänts till kärlek.

Pappas gamla skjortor blir till häftiga blusar, förstora jeans blir tuffa shorts och mammas gamla gardin blir en vacker klänning – allt är möjligt i Julias modeshow.

Modellerna visar upp det ena häftigare än det andra. Och de tuffa frisyrerna är gjorda av Lilja som valt hårstyling som ämne på sitt årsarbete. Lilja har blivit förälskad – äntligen har hon hittat sitt yrke. Hon ska bli frisör!

I waldorfskolans läroplan ingår det att tolfteklassarna ska välja varsitt specialarbete att under ett år fördjupa sig i. Varje år är lika spännande och lika unikt. Bredden på ämnena har ingen gräns, teoretiskt varvas med praktiskt och häftiga uppvisningar. Oavsett vilket – när det väl är dags för redovisning är där alltid elever som har ansträng sig, engagerat sig och upptäckt något nytt. Antagligen har de även ångrat sig, grämt sig och hatat sitt val. Men det tillhör processen: Att välja någonting, övervinna motstånden och sedan slutföra det. Att fördjupa sig på riktigt!

”Det här är första gången jag har slutfört någonting jag börjat på”, berättar Anne som dansat i årsarbete. Hon har tillsammans med tre klasskamrater satt ihop en koreografi. Och det är minst sagt en dansshow väl värt namnet. Fyra dansare och nio dansstilar. Tillsammans bjuder de publiken på en svindlande föreställning där show jazz varvas med house och dancehall, street med hiphop och afro – och ett sprakande breakdancenummer.

Den gitarrspelande Mindy berättar om hur hon i början föreställde sig själv rocka loss i alla möjliga musikgenrer när året väl skulle vara över. Men hon insåg snabbt att det var svårare än så att spela klassiskgitarr – naglar skulle fixas och poleras för att ge rätt klang och ton och att få fingrarna att röra sig i den takt hon ville var inte alltid så lätt. Men så plötsligt hände det – fingrarna lydde, allting stämde, det sa klick. Den känslan fick Mindy att kämpa vidare, nu med en brinnande entusiasm och glädje inför sitt val – klassiskgitarr är något hon fastnat för på riktigt!

Anna ville göra någonting. Och visst har hon gjort det! För förutom att gå kurser, vara aktiv i Röda Korset och lära sig massor om flyktingpolitik, har hon själv besökt ett barnhem i Litauen. I packningen hade hon 20 kilo ihopsamlade kläder att dela ut. Och en heldag på zoo för alla barnhemsbarnen. Anna ville göra någonting. Hon ville engagera sig. Så hon gjorde det som årsarbete.

På waldorfskolornas årsarbetsredovisningar kan allt hända. Du kan få lära dig både hur man bygger en bastu, dansar balett eller skriver japanska tecken. Mångfald skapar som bekant helhet i waldorfskolan. Låt dig slungas in i totalt olika världar – besök en redovisning du också!

 

Text: Sofia Zetterqvist, 2008