Anna Widlund bytte waldorf mot Södra Latin

Anna Widlundär 17 år och gick enda fram till och med klass nio på Ellen Key-skolan, en waldorfskola i Stockholm. När hon kom upp i nionde klass ville hon byta miljö och kompisar. Hon bytte då till musiklinjen på Södra Latins gymnasium.
– Efter nio år på waldorfskola plus waldorflekskola var det dags, berättar Anna.
Men erkänner att hon ibland hälsar på sin gamla skola.

Saknar kursplanen
På Södra Latin har Anna inte haft några speciella motgångar för att hon har gått waldorf. Förutom att det har varit lite svårt att förklara för folk vad waldorf är för någonting.
- Det första året var inte så jobbigt, säger hon. Men andra året lär bli mycket värre med läxor.
Några saker som Anna saknar lite från waldorfskolan är periodhäftena. Kursplanen, vissa ämnen som slöjd och några kompisar, kan hon också sakna. Och att man kände sina lärare bra.
- Det var också skönt att betygen i waldorfskolan inte bara berodde på proven, fortsätter hon. Det man gjorde på lektionen och i sitt periodhäfte spelade minst lika stor roll.

Bra med periodsystem
Några fördelar som Anna har märkt av att ha gått på waldorfskola är att hon är hyfsat van vid att hålla föredrag. Och bra på hantverk och att rita.
Det är bra med waldorf att man har så många ämnen, tycker Anna. Då får man mycket omväxling. Man lär sig också bra med perioder i varje ämne och så får man åka på klassresor ganska ofta.
Om Anna får barn så kanske dom får gå waldorfskola.
- Det beror på vad min blivande man tycker.
Efter skolan har hon ingen aning om vad hon ska göra.
- Antingen jobba något år eller plugga. Fast jag vet inte vad jag ska plugga. Jag har ingen aning om vad jag vill bli.


Text:Sofia Zetterqvist, 2007.