Tora Kumlander -waldorfelev som varit i tysk waldorfskola

Tora Kumlander går sista året på Örjanskolan i Järna. I vintras åkte hon ner till Tyskland för att gå tre månader på en tysk waldorfskola.

Tora har gått på waldorfskola sedan ettan. I nian valde hon att fortsätta eftersom det passade henne så bra.
- Jag gillar hantverk och musik. Sedan tycker jag det är skönt att slippa betygspress. Själva grejen med waldorf är ju också att man ska gå alla tolv år. Det kändes inte som om allt var avslutat i nian och då blir man ju nyfiken och vill se vad som kommer. Dessutom verkade det så himla kul i tolvan med resan, teater och årsarbete. Tryggt också att gå kvar när man har gått med de flesta sedan ettan.

Morgonspråk även i Tyskland
Tora tycker inte skillnaderna mellan den tyska och den svenska waldorfskolan var så jätte stora.
- Det är klart att kulturen påverkar skolorna men grundidén är densamma. Det är waldorf!
I Tyskland var det lite strängare, man var tvungen att säga ni, herr och fru till lärarna, berättar hon. En annan skillnad var att de inte äter lunch i skolan. Sedan så går de tretton år i skola. Sista året har de ett jättestort prov och då stängs halva skolan av och man måste gå runt och viska i korridorerna för att inte störa.
Själva miljön på skolan tycker inte Tora var så waldorf. Inga konstiga vinklar på husen eller fladdrande tyglampor. Väggarna var inte laserade i ljusa färger och fönstrena såg helt ”vanliga” ut. Det var modernare och mer metall.
- Fast ganska o-mysigt, tycker jag. Det var inte så ombonat. Ingen tog av sig skorna i klassrummet och lärarna var ganska opersonliga. Väldigt kallt och kalt. Det kändes som om det inte riktigt var meningen att man skulle trivas där!
Precis som på waldorfskolorna i Sverige läste man morgonspråk varje morgon. Exakt samma morgonspråk. Fast på tyska.
- I början stod jag och mimade men sedan lärde jag mig det utantill.

Stämningen bra på waldorfskolor
Ibland finns det brister i undervisningen på waldorfskolor, tycker Tora. Vissa lärare är väldigt dåliga pedagoger. De kan mycket om sitt ämne men vet inte hur man lär ut. Hon tycker också att ingen press överhuvudtaget kan bli för slappt. Inte alltid, men ibland är det alldeles för segt.
Hon tycker ändå att waldorfskolan är bättre än ”vanliga” skolan och om hon i framtiden får barn skulle hon absolut låta dem gå på waldorf.
- Ja, om det finns möjlighet och om de trivs. På waldorfskolor får man chansen att göra saker man annars kanske inte skulle få göra, resa osv. Stämningen blir också bra eftersom man går i samma klass under tolv år och lär på så sätt känna folk väldigt bra.
Tora ställer sig inte helt främmande gentemot tanken att i framtiden kanske jobba på någon waldorfskola. Hon tycker att själva idén med pedagogiken är bra bara man inte slappar till det.
- Men det är inget jag planerar att bli, waldorflärare. Men man vet ju aldrig. I sådana fall skulle det nog vara något med musik. Musiklärare kanske.
Men först vill Tora resa, jobba, och studera. Och flytta till Stockholm.


Text:Sofia Zetterqvist, 2007.